Няколкостотин демонстранти, развяващи знамена на дъгата, проведоха в неделя гей парада

...
Няколкостотин демонстранти, развяващи знамена на дъгата, проведоха в неделя гей парада
Коментари Харесай

Стотици на гей парада в Истанбул, над 40 задържани

Няколкостотин стачкуващи, развяващи флагове на дъгата, организираха в неделя гей парада в Истанбул, след като турските управляващи ограничиха придвижването по емблематичния площад " Таксим " - мястото на антиправителствените митинги през 2013 година, оповестява Агенция Франс Прес. 

ЛГБТК общността в Турция се опасява от по-голям напън, след като консервативният президент Реджеп Тайип Ердоган завоюва вота през май за удължение на ръководството му до 2028 година

Тазгодишното шествие започна и приключи по-рано от предстоящото.

Повече от 40 деятели обаче са били арестувани според протестиращи групи. Според изданието " Дувар ", задържаните са минимум 60 души. На публицистите не е била дадена опцията умерено да отразят събитието. 

Полицията засили ограниченията за сигурност на и към площад " Таксим ".

Ерол Ондероглу от Репортери без граници разкритикува полицейската обсада на публицисти на съвсем всяко светско събитие към площада.

" Реалността е, че правата на публицистите се нарушават случайно ", написа той в Туитър.

Ердоган упрекна главната опозиционна партия в Турция CHP и нейните съдружници, че са про-ЛГБТК преди и след изборите, като даде обещание на поддръжниците си, че гей общността в никакъв случай няма да влезе в неговата партия с ислямски корени.

" Чрез усилване на анти-ЛГБТИ реториката, държавното управление оказа помощ за разпалването на предразсъдъците, насърчавайки анти-ЛГБТИ групите в Турция, някои от които призоваваха към принуждение против ЛГБТИ общностите ", предизвести в петък шефът на Amnesty International за Европа Нилс Муйжниекс. Под претекст, че пазят фамилните полезности, управляващите отхвърлят на ЛГБТИ хората правото да живеят свободно ", сподели той.

Организационният комитет на Прайда в Истанбул предизвести участниците за вероятни офанзиви. Преди седмица както полицията, по този начин и притежателите на магазини нападнаха участници в Транс Прайда.

Припомняме, че гей парадите в Турция обичайно минават с напрежение - с арести на участници, или забрани от управляващите. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР